Forskning

Eftersom vår Granatäppeljuice och Hälsochoklad inte är några läkemedel så kan vi tyvärr inte redovisa den forskning som har gjorts på våra produkter eftersom det enligt läkemedelsverket då skulle uppfattas som medicinska hälsopåstående, vilket endast är tillåtet för godkända läkemedel. 
Vi rekommenderar därför att du gör egna efterforskningar och t.ex. söker på PubMed.gov där alla publicerade medicinska studier finns listade.
Dock har vår Hälsochoklad, tack vare de kliniska studier som har gjort på den, fått godkännande av European Food Safety Authority (EFSA) att använda hälsopåståenden i samband med marknadsföringen som t.ex.:

10 g per dag bibehåller ett normalt blodflöde och stödjer hjärt-kärlsystemet

Granatäpple

Granatäpplet är förmodligen världens hälsosammaste frukt. Det finns över 1500 publicerade vetenskapliga artiklar listade på PubMed där granatäpplets medicinska egenskaper har utforskats. Den har en god och speciell smak och den har blivit extra efterfrågad sedan man upptäckt att den har många olika hälsoeffekter.

Kakaobönan

Kakaobönan är förmodligen världens häl

Granatäpple

Granatäpplet är förmodligen världens hälsosammaste frukt. Det finns över 1500 publicerade vetenskapliga artiklar listade på PubMed där granatäpplets medicinska egenskaper har utforskats. Den har en god och speciell smak och den har blivit extra efterfrågad sedan man upptäckt att den har många olika hälsoeffekter.


Granatäpplet har använts under lång tid av människan. Det finns omskrivet i bibeln och ansågs vara läkande av romarna. Fortfarande används det som läkeväxt i flera kulturer mot besvär i bland annat mun och tarmar.
Under 1990-talet tog forskningen kring granatäpplet fart och man har nu upptäckt flera intressanta hälsoeffekter hos färskpressad granatäppeljuice. Frukten har kommit att prisas i media, som bland annat cancerförebyggande och skydda mot hjärt- och kärlsjukdom.
Granatäpplet är ovanligt rikt på olika former av skyddsämnen, antioxidanter. Till exempel innehåller det flera så kallade tanniner och flavonoider, samt växtöstrogener - bland annat genistein som också finns i soja. Störst intresse tilldrar sig en tannin som heter punicalagin.
Några av ämnena som finns i granatäpplet är, såvitt man vet, unika. En förklaring kan vara att äpplet utgör en egen botanisk familj och inte har några nära släktingar.
Rikedomen på antioxidanter gör att granatäpplet ofta hamnar i topp i analyser av antioxidanter i olika frukter och grönsaker. Det har även slagit rödvin och grönt te i en sådan undersökning, som kan göras på olika sätt och därför ge något skiftande resultat. Men det betyder inte automatiskt att granatäpplet är den frukt som ger bäst skydd mot cancer och hjärt-kärlsjukdomar. 

Hjärt-kärlskydd
- Så gott som alla tanniner i granatäpplen tycks ganska snart omsättas till andra ämnen i människokroppen. Mängden av sådana omsättningsprodukter som hittas i urinen varierar dramatiskt mellan olika individer, från 0,7 till 52 procent av ursprungsmängden man fick från granatäpplet, säger HÄLSAs kostexpert nutritionist Ulla Johansson.
Forskarna tror att skillnaden kan bero på olikheter i tarmens bakterieflora. Men om ett tillskott av nyttiga bakterier ökar upptaget av nyttoämnen från granatäpplet kan man inte säga säkert ännu.
En studie visar i alla fall att kroppens antioxidativa kapacitet steg hos personer med diabetes som dagligen fick granatäppeljuice, enligt forskarna på ett sätt som kan bidra till skydd mot hjärt-kärlsjukdomar.

"Remarkabel effekt"
Under senare tid har det uppmärksammats att färskpressad granatäppeljuice kan motverka cancer.
- Främst kommer den kunskapen från försök med cellodlingar. När man tillsätter granatäppeljuice till exempelvis bröstcancer- och prostatacancerceller hämmas tillväxten kraftigt. Men eftersom skyddsämnena omvandlas i kroppen kan man inte utan vidare slå fast att man får samma effekt hos människan.
Sådana studier pågår.
- Den mest lovande effekten av granatäppeljuice har man sett på hjärt-kärlsjukdomar, tycker Ulla Johansson.
- En halv deciliter juice om dagen kan inte bara bromsa bildningen av åderförkalkning utan till och med få den att gå tillbaka. Det är en remarkabel effekt, som visats i en israelisk studie av 19 personer med svår åderförkalkning i halspulsådern.
Efter ett år hade tjockleken på förkalkningen minskat med 35 procent, medan den hade stigit 9 procent i kontrollgruppen. Tjockleken på åderförkalkning är starkt kopplad till risken att få blodpropp.
En färsk studie tyder på goda resultat även vid fönstertittarsjuka. Då har man dålig blodcirkulation i benen på grund av åderförkalkning i blodkärlen där. Därför kan det göra ont när man går.
- Studien pågick bara i tre månader och resultaten är inte statistiskt signifikanta, men jag tycker ändå att de är intressanta, säger Ulla Johansson.

Sänkt blodtryck

När det gäller effekter på blodfetter och blodtryck pekar studierna åt olika håll. Några visar på sänkningar, andra inte. I den israeliska studien sänktes det systoliska blodtrycket, första siffran i blodtrycket, med hela 20 procent på ett år.
Man har också sett att granatäpplet motverkar oxidation av det onda kolesterolet, LDL. Även detta motverkar risken för åderförkalkning, som startar med att oxiderat LDL fastnar på blodkärlens väggar. 

Granatäppeljuice
Granatäpple innehåller C-vitamin, järn, kalium, antioxidanter samt stora mängder vitaminer och mineraler. Denna sammansättning renar kroppen från toxiner, motverkar hudens åldrande och har flera skyddande egenskaper.
Granatäpple är mycket rikt på antioxidanter, s k skyddsämnen. Bland annat innehåller det tanniner, flavonoider och växtöstrogener. Några av ämnena som finns i frukten är, så vitt man vet, unika. Detta beroende på att granatäpplet är en egen botanisk familj som inte har några nära släktingar. 

Skydd för hjärt- och kärlsjukdomar
En studie visar att hos personer som dagligen fick granatäpplejuice steg den antioxidativa kapaciteten på ett sätt som enligt forskarna kan bidra till skydd mot hjärt- och kärlsjukdomar.
En israelisk studie har visat att en halv deciliter granatäpplejuice om dagen inte bara bromsar bildningen av åderförkalkning utan även kan få den att gå tillbaka. Efter ett år hade förkalkningens tjocklek gått tillbaka med 35 procent.
Granatäpple kan även ha positiva verkningar på blodtrycket. Det systoliska blodtrycket, första siffran i blodtrycket, har i en studie sänkts med 20 procent på ett år genom att låta försökspersonerna dricka en halv deciliter granatäpplejuice varje dag. 

Motverkar cancer? 

Genom försök med cellodlingar har man kunnat visa att granatäpplejuice hämmar tillväxten av bröstcancer- och prostatacancerceller kraftigt. Eftersom skyddsämnena omvandlas i kroppen kan man dock inte med säkerhet säga att det blir samma effekt hos människan. Studier pågår. 


Granatäpple skyddar mot cancer

Den för oss exotiska och frörika frukten granatäpple kan komma att spela en hittills oväntad roll inom cancerbehandlingen. En ny studie visar på skyddande effekt mot prostatacancer.

Fakta

Granatäpple
Granatäpple (Punica granatum) är en buske med torniga grenar. Frukten har ett hårt gult skal. Inuti finns flera "rum" med cirka 100 frön omgivna av ett saftigt rött hölje, som äts. Frukten används i sallader och som tillbehör till kött och fisk. En klarröd saft från köttet, grenadin, tillsätts främst i USA för att färga drinkar röda, t.ex. tequila sunrise.
Granatäpplet blev tidigt en symbol för fruktsamhet, kärlek och evigt liv.

Läs mer

  • Mer om cancerrönen hos USA:s vetenskapsakademi

Det är en entusiastisk forskargrupp från Wisconsin-universitet i Madison, USA, som lanserar granatäpplet eller snarare juice gjort på fruktens röda kött som en ny tänkbar cancerbekämpare.
Deras artikel publiceras i prestigefyllda PNAS, USA:s vetenskapsakademis tidskrift, vilket ger teorierna extra tyngd. Forskningen är också betald av regeringsanslag och några pengar från granatäppelindustrins anges inte.
Granatäpplet både växer vilt och är en odlad kulturväxt sedan de egyptiska faraonernas tid i Mellanöstern, Indien, Kina, Japan och Ryssland liksom i Kalifornien och Mexico.
Under senare år har granatäpplets ätbara delar väckt forskarintresse sedan det fastställts att frukten innehåller höga nivåer av två viktiga så kallade fenoler. Det är substansen med antioxidanteffekt som kan motverka de giftiga fria syreradikalerna. Flera olika fenoler finns i många andra växter som till exempel broccoli, grönt te, tomater och vindruvor.
Preliminära mindre studier har visat att juice som gjorts av granatäpplets fruktkött tycks ha flera goda hälsoeffekter till exempel mot blodproppsuppkomst, åderförkalkning och bröstcancer.
Den hittills största rapporten handlar om prostatacancer. Först studerade forskarna effekten av granatäpplejuice på tumörceller i laboratoriet och såg att de dog.
I nästa steg testades juicen på 24 möss som bar på en människoliknande prostatacancer. En grupp djur fick dricka vatten, en annan juice med en procent granatäppelextrakt och en tredje med två procent.
Effekten var dramatisk: hos de möss som fått högst dos försvann eller minskade tumörerna avsevärt. Också halterna av ämnet psa som kan mätas i blodet och som indikerar prostatacancer sjönk markant ju mer granatäpple djuren fått.
I PNAS skriver forskarna att granatäpplejuice har "stark potential" att kunna användas mot prostatacancer. Försök på människor planeras nu.

Granatäpple har odlats sedan förhistorisk tid. Frukten har varit en symbol för fruktsamhet, kunglighet, hopp och evigt liv. I gamla testamentet kallas frukten Rimmon och frukten finns avbildad på bevarad golvmosaik i Pompeji. På den senaste tiden har det skrivits och talats mycket om Granatäpple i tidningar, radio och TV.

Professor Adel A Kader vid University of California har studerat granatäpplets phytokemiska struktur och slår fast att den totala antioxidant effekten (ORAC) är ca tre gånger starkare än jämfört med samma mängd grönt te och rött vin. I en nyligen publicerad artikel av en undersökning gjord i Israel ( J Ethnopharmacol) framgår att granatäpplet har mer koncentrerade halter av flavonoider än t.ex. vindruvor och studien slår fast " att om granatäpplejuice konsumeras dagligen under en längre tid så kan de här kraftfulla antioxidanterna vara mycket effektiva för att förebygga cancer, åderförkalkning och inflammationer".

Citat från SVD och Aftonbladet " Granatäpplen skyddar mot cancer"." Effektiv mot prostatacancer visar ny studie". " Forskarna skriver i sin studie att granatäppeljuice har stark potential att användas mot prostatacancer och har även vid preliminära studier visat goda hälsoeffekter vid blodproppsuppkomst, åderförkalkning och bröstcancer "

Originalstudien som är helt revolutionerande är publicerad på bl.a. ansedda PNAS (National Academy of Siences, USA) 28 september 2005.Vi citerar vidare från SVD " I studien testade forskarna laboratoriemässigt juicen på prostatatumörceller och såg att de dog. I nästa steg testades juicen på möss som bar på människoliknande prostatacancer där en grupp fick vatten och två andra grupper fick vatten + granatäpplejuice i olika koncentration. Effekten var dramatisk. Hos de möss som fått högsta dosen försvann tumörerna helt eller minskade avsevärt. Också halterna av ämnet psa som kan mätas i blodet och som indikerar prostatacancer sjönk markant ju mer granatäppeljuice djuren fick ".

Vad är hemligheten? Hur kan ett vanligt livsmedel ha denna effekt ? Jo forskarna konstaterar att granatäpple innehåller bl.a. de högsta kända nivåerna av två viktiga fenoler som är ämnen som motverkar giftiga fria radikaler vilka i sin tur anses vara avgörande för att motverka uppkomsten av några av våra vanligaste folksjukdomar såsom cancer och hjärt-kärlsjukdomar.

Granatäpple har även vid preliminära studier visats ha goda hälsoeffekter mot blodproppsuppkomst, åderförkalkning och bröstcancer. I en pågående studie i England undersöks för närvarande granatäpple som virusblockerare i samband med HIV infektioner och hittills är resultaten mycket lovande.

Health: Pomegranate Found to Inhibit Prostate Cancer Tumor Growth
A type of antioxidant found in pomegranates may account for the fruit's benefit to prostate health, according to a new study conducted by researchers at the University of California at Los Angeles and published in the Journal of Agricultural...


Länkar till forskning om granatäpple

Granatäpplejuice stabiliserar prostatacancer

Granatäppeljuice ger bättre spermiekvalitet och fertilitet

Granatäppleextrakt minskar inflammationer

Granatäppelextrakt kan vara verksamt vid artrit

Granatäppeljuice kan hjälpa vid lungcancer

Granatäpplejuice skyddar mot hjärtsjukdomar

Granatäpple kan förebygga prostatacancer

Granatäppeljuice kan vara bra för diabetiker

Kakaobönan
Jämfört med kaffe och te som nästan inte har något näringsvärde alls är kakaobönan mycket energirik. Kakaobönan innehåller: 50% fett 20-25% kolhydrater 15-20% protein 1,5% teobromin 5% vatten 3,5% mineraler och vitaminer, som t.ex. kalcium, järn, fluor, magnesium, kalium, natrium, fosfor, A-vitamin, tiamin, riboflavin och niacin. Choklad innehåller en mycket liten mängd koffein.
Det huvudsakliga stimulerande ämnet är teobromin som inte har lika stark effekt på centrala nervsystemet som koffein har. Det ger en "kick" utan någon av de giftiga effekter som ibland förknippas med koffein. Teobromin och koffein är alkaloider (liksom stryknin, morfin, kokain m fl) av familjen metylxantiner. Choklad innehåller samma typ av antioxidanter som finns i rött vin. Dessa antioxidanter kan minska risken för cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. I choklad finns också serotonin - en signalsubstans i hjärnan - som har samma goda inverkan på humöret som solljus. Det finns ett samband mellan att äta choklad och att vara lycklig. Choklad frigör nämligen anandamid som är en kroppsegen cannabinoid. Tidigare trodde man att lyckokänslan berodde på att choklad innehåller fenyletylamin. Det är ett kemiskt ämne med lätt centralstimulerande effekt som också finns i hjärnan. Det var i början av 80-talet som Michael Liebowitz - forskare och författare till boken The Chemistry of Love - sade till reportrar att choklad innehåller massor av fenyletylamin. Det han inte visste (eller lät bli att tala om för att göra artikeln bättre) är att fenyletylamin snabbt bryts ner av enzymet MAOB (monoaminoxidas-B). Utan en MAO-hämmare är mängden som når hjärnan knappt mätbar. Någon har räknat ut att för att fenylteylamin ska ge någon som helst effekt måste du äta ca 15 kg choklad.

Ryggraden i kakao är epikatekin

Om man nu ska söka kärnan i kakaons hälsobringande egenskaper, så pekar stor del av forskningen mot epikatekinet - en specifik antioxidant som påverkar utsöndringen av kväveoxid i blodomloppet. 

Kallpressad, koncentrerad kakao är en extremt nyttig bärare av denna välgörare för vår hälsa.
I kakaofrukten finns en hög koncentration av flavonoider, som binds till sockermolekyler. Det är där som epikatekinerna finns. De är effektiva antioxidanter, som minskar oxideringen det dåliga kolesterolet LDL. Dessutom hämmar de bildningen av blodplättarna, som kan klumpa ihop sig och bilda blodproppar. Samma ämnen tycks också stärka immunsystemet. Allt detta enligt ett stort antal studier gjorda av framförallt amerikanska och japanska forskare.
De hälsobringande underverken i blodkärlen sker i endotelet - en grekisk term för något helt avgörande för oss. Lite vanvördigt kan endotelet liknas vid att vara innerslangen i ett cykeldäck.
Endotelets roll i blodkärlen är att vara en reglerbar barriär mellan blodet och den omgivande vävnaden, samt att frisätta substanser som påverkar de glatta muskelcellerna och därmed stimulerar blodcirkulationen. Dessa muskelceller omger endotelet och reglerar storleken på blodkärlen genom sammandragning eller avslappning.
Detta regleras delvis av kväveoxid från endotelet som sprids till de glatta muskelcellerna som då släpper spänningen och relaxar. Epikatekin stimulerar kort sagt utsöndringen av kväveoxid som kan få spända muskler kring blodkärlen att slappna av. Dessutom hämmar epikatekiner tillväxten av plack inne i blodkärlen och bidrar därmed till ett friare flöde. Blodets framkomlighet ökar, från hjärtat till de yttersta kapillärerna och tillbaka till hjärtat.
Även endoletets anti-inflammatoriska egenskaper har visat sig öka.
På så sätt kan en person med till exempel kärlkramp och högt blodtryck få ett friskt blodflöde genom att äta epikatekiner. Andra kända hälsoeffekter är till exempel bättre tandkött, varmare händer och fötter.
Ett bättre blodflöde kan bidra till bättre hälsa i alla kroppens organ. Detta är möjligt då hela det cirkulatoriska systemet, från hjärtat till minsta kapillär, täcks på insidan av endotel. Därmed kan epikatekinet göra nytta för vår hälsa överallt där det finns blod!










Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång